Steder å Besøke på Kreta
 

Chania området

GAMLEBYEN I CHANIA
Deler av gamlebyen I Chania er omkranset av en mur, som en gang i tiden var et helt festningsverk. Muren ble bygget på 1500-tallet av Venetianerne i typisk Venetiansk stil og byggeskikk. De trange gatene i gamlebyen, mellom hus i Venetiansk eller Tyrkisk stil, minner en om hvem som var herskere her i mange hundre år. Den gamle havnen med sitt gamle fyrtårn helt ytterst på piren, viset at Chania var en viktig havneby i middelalderen. Dagens moderne Chania er en stor og viktig universitets, administrasjons og handelsby. I løpet av de siste 20 årene har de små landsbyene, ved havet vest for Chania, blitt utviklet til viktige og anerkjente ferie og turistområder.

APTERA

Aptera. The fortified walls.

Rett øst for dagens Chania sentrum lå byen Aptera som ble bygd i det syvende århundre. Denne var en av de viktigste by-stater i hele østre middelhav.
Byens navn kommer fra den Greske mytologi og den er oppkalt etter den greske guden Sirene. Hun var blitt lei seg fordi hun hadde tapt en musikk konkurranse i byen Muses. Pga tapet mistet hun sine vinger over Souda bukten og druknet. (Aptera = uten vinger) I løpet av sine første hundre år vokste og utviklet Aptera seg og ble viden kjent for sine fantastiske mynter (mer enn 70 forskjellige typer). De fleste av disse mynter ble funnet under utgravinger på 1830 tallet, ledet av arkeolog Robert Ashley. Mange av disse myntene hadde motiver av gudene Era og Artemis. Etter at Aptera ble ødelagt av tyrkerne i år 823, er det ingen som vet eksakt hvor byen lå. Det finns ruiner av et teater, tempel og en delvis ødelagt forsvarsmur, nær landsbyen Demetra.

BASARENE I CHANIA
I sentrum av Chania by finns det et innendørs basar marked, som det absolutt er verdt å besøke. Her er det mange forretninger som selger fisk, frukt, grønnsaker og ikke minst masse salg av god kretisk ost. Bygningen er formet som et kors og ligger like ved gamlebyen.

INNSØEN KOURNAS
Dette er en liten innsjø og en landsby med samme navn. Området ligger midt i mellom byene Chania og Rethymnon, på Kretas nordkyst. Beliggenheten er meget vakker i et småkupert område, med mange små landsbyer som absolutt er verdt å besøke.

LANDSBYEN VAMOS
Vamos er den største landsbyen I kommunen med same navn og området ligger ca. 30 øst av Chania by. Selve landsbyen er meget godt bevart og store midler er brukt på restaureringsarbeider. I følge historien var de første som slo seg ned der på 800-tallet arabiske pirater. Landsbyen har blitt litt av et kulturelt samlingspunkt med mange forskjellige aktiviteter som utfoldes i løpet av en sesong.

PLATÅET OG LANDSBYEN OMALOS

 

Samaria gorge. The gates.
De fleste turister haster dessverre fort igjennom den vakre høyfjells by Omalos, på vei til den mere berømte Samaria ravinen. Byen fortjener så absolutt et besøk, hvor en kan puste ren og klar fjelluft. Rundt byen er det mange muligheter til å foreta flotte spaserturer i fin natur og med flott utsikt. Selv på sommeren kan det trenges varme klær. Landsbyen ligger ca. 35 km. sydøst av Chania by.LANDSBYENE THERISO, ZOURVA OG MESKLA

Dette er en rundtur som tar et par timer å kjøre, med utgangspunkt i Chania by. Her kan du kjøre igjennom en vakker kløft for å komme til landsbyen Theriso. Du kan deretter fortsette på en ikke navngitt vei, frem til den meget vakre landsbyen Zourva, hvor det finns en taverna som du kan nyte din lunsj på. Du kan avslutte turen med et besøk i landsbyen Meskla, for deretter å kjøre tilbake til Chania.

DEN HISTORISKE LANDSBYEN POLYRINIA
I åssiden ovenfor landsbyen Kastelli, finns det ruiner fra landsbyen Polyrina, som ble bygd 600 år føre Kristi fødsel. Kastelli ligger ca. 40 km vest for Chania by, men med gode veier tar det ikke mer enn en halv time å kjøre dit.Polyrinia som ligger på en høyde ca. 300 meter over havet, var bygd som en typisk Akropolis landsby av Hellenerene. Landsbyen ble frem i tid okkupert først av Romerne og til sist av Venetianerene. Landsbyen ble da ombygd til et fort, som ble brukt i forsvarsøyemed. Å besøke Polyrina er en fin opplevelse, særlig på våren med alle blomster og planter i full skrud og du kan se utover bukten utefor.

LANDSBYEN LOUTRO
 

Loutro Village on the south coast of Crete.
Landsbyen ligger ytterst på odden Cape Mouri, hvor etter legenden byen Phoenix lå. Landsbyen Loutro er oppkalt etter at en har funnet så mange hus med baderom (loutra), i løpet av de utgravinger som er blitt foretatt i området. Vannet til disse badene kom direkte fra kildene i Anopoli, som ligger like i nærheten. I en periode var Loutro vinterhavneby for storbyen Sfakia som ligger kun noen få km.fra Loutro. Det er ingen bilvei frem til dagens Loutro, slik at man kan kun komme hit enten ved å gå ca. 6 km. på oppgåtte stier eller med båt. Dersom du skulle ønske å komme bort i fra dagens kjas og mas er dette det perfekte stedet. Her finns det flere koselige små hoteller og flere meget gode tavernaer. Det å kunne bade i et krystallklart vann er en opplevelse i seg selv, prøv det. Loutro ligger ca. 60 km. fra Chania by på Kretas sørkyst.


KRIGSKIRKEGÅRDEN I MALEME
Maleme ligger ca. 16 km. vest av Chania by, og området er berømt fordi det sto et stort slag der under andre verdenskrig I 1941. I dag finns den tyske krigs kirkegården der, hvor det er begravd mere enn 4000 tyske soldater.

DEB HISTORISKE BYEN KYDONIA
Chania by er bygd oppe på den historiske byen Kydonia, som ble bygd av Kidon sønnesønn til kong Minos. Kydonia ble en meget viktig by for de forskjellige folkeslagene som regjert her, opp igjennom tidene. Byen ble styrt av Dorene, Romerne, Bysanterne og Venetianerene. Hver av disse herskerfolkene bygde sine hus oppe på de forrige okkupanters bygninger. Så dersom en skulle vill grave frem Kydonia nå, måtte hele det moderne Chania flyttes eller rives. Noe av det gamle Kydonia kan sees i krysset mellom veiene Kanevaro og Kandanoleou.

ELAFONISI
Elefonisi området ligger ca. 75 km fra Chania by, på Kretas sydvestre spiss. Dette er muligens det fineste og mest spektakulære badeplassen på hele Kreta. Sanden er hvit som snø og med et saltinnhold i havet, som gjør at du flyter omtrent som en krok. Vi anbefaler på det varmeste å ta en tur hit, det tar omtrent en og halv time å kjøre fra Chania by. Stort sett er veiene av normalt god kretisk standard.


Rethymnon området

GAMLEBYEN I RETHYMNON
Dagens gamle by i Rethymnon er en fortsettelse av den historiske Rithymna. I perioden da Venetianerne hersket på Kreta, vokste Rethymnon by fram, fordi de ønsket en større havneby beliggende mellom Chania og Heraklion (Candia). Disse byene var de desidert største og viktigste handels byer på Kreta i Venetianer perioden.

Gamlebyen er sentrum i dagens Rethymnon som nå har omtrent 35.000 innbyggere. Gamlebyen er den best bevarte Venetianske by på Kreta. Den har fortsatt greid å bevare noe av sitt gamle aristokrate preg, med store pompøse inngangspartier til mange av husene. Rethymnon har også klart å bevare sin praktfulle lille venetianske havn, hvor det i dag er mange fiskerestauranter hvor smaklige måltider kan inntas i et maritimt miljø.

Gatene i gamlebyen er trange med mange kriker og kroker, de ble bygd slik som en del av en total forsvarsstrategi.
Omtrent i sentrum av gamlebyen ligger borgen Fortezza, som nok er den best bevarte venetianske forsvarsverk her på Kreta. Den ligger på en liten høyde å skuer ut over byen og havet, som en ekte vaktmann skal gjøre.

Av andre severdigheter i gamlebyen er Neratze Moskeen i dag (St. Katharine katolske kirke), den store port (Magali Porta), torvet Piazza Rimondi, den Venetianske Loggia (museum), museum ved Fortezza og den gamle eller nye by parken. Alt dette ligger innenfor 5 min. gangavstand.

Dersom en kun ønsker å kjenne gamlebyen på pulsen, anbefaler vi en rusletur rundt i den, med et og annet stopp på en av de mange koselige kafeer eller tavernaer.

FORTET I RETHYMNON BY, ” Fortezza”
 

The Venetian fortress “FORTEZZA” viewed from Rethymnon harbour.
Den Fortezza som nå kan sees er blitt bygd på 1600-tallet. Den er blitt bygd på same sted som den historiske festningen var bygd på. Begge disse byggverk er blitt bygd for å kunne beskytte Rethymnons befolkning for angrep fra sjørøvere. I dag blir fortet brukt til forskjellige kulturelle aktiviteter, som Rethymnon by er kjent for å arrangere. Det utføres ennå restaurerings arbeider inne på selve fortet. Rett ved den østre inngang til fortet ligger museet som inneholder mange flotte gjenstander og smykker, som har blitt funnet ved de forskjellige utgravinger som har vært utført. Utsikten fra fortet er helt fantastisk, og er verdt et besøk bare det. Om kveldene bader fortet i dus belysning, som skaper den ekte greske romantiske stemning.
DEN VENESIANSKE HAVN

Havnen ble bygd på 1300-tallet, og er et av de mest pittoreske områdene i Rethymnons gamleby. I dag brukes havnen til å servere god sjømat fra de mange tavernaer som ligger der. Vi vil anbefale deg en lunsj eller middagsbesøk der hvor en kan nyte havets gleder i et fint maritimt miljø, med god mat og sjølukt.

STRANDEN I RETHYMNON
Stranden begynner helt inne ved gamlebyen og strekker seg ca. 17 km. mot øst. Dette er den desidert lengste stranden på Kreta. Her kan det være opptil 50.000 mennesker på en dag, for å nyte det fine klimaet eller for å kunne foreta aktiviteter så som: soling, bading, snorkling, stå på vannski eller hanggliding. For det som ønsker det finns muligheter til å ta seg en fisketur eller en sightseeings tur med en av de lokale arrangører.
Om kvelden kan en besøke en av mange tavernaer, restauranter for et hyggelig måltid mat, for detter å avslutte kvelden med et bar eller nattklubb besøk. Her er noe for enhver smak. Kanskje en av de beste aktivitetene å foreta i Rethymnon er bare å kunne sitte ned, med et glass vin, å kun se på det yrende livet. Det er virkelig avslappende.

STRANDEN I EPISKOPI
Dette er den nest lengste stranden på Kreta, som strekker seg i en avstand på 12 km. fra Georgiopolous I vest til Episkopi I øst. Stranden ligger ca. 6km.vest for Rethymnon by, hvor det er bussforbindelse hver time. Ta bussen som går til Chania og gå av i Episkopi, turen tar ca. 10 min. Fordelen med stranden i Episkopi er at det ikke er så fullt av mennesker, som på stranden i Rethymnon. Vannet blir da både renere og klarere. Det fins også noen meget gode tavernaer som kun ligger 20 m. fra stranden, så et besøk anbefales.
Skulle du disponere en bil vil vi anbefale å besøke byene Episkopi eller Agyriopolous med de berømte vannfallene. Det tar kun 10 å kjøre til disse stedene.

LANDSBYEN SPILI
Denne landsbyen ligger midt inne på Kreta, ca. 30 km. sør av Rethymnon by. Området som Spili ligger i er et av de frodigste områdene, så her dyrkes de fineste frukter og grønnsaker.
Dersom en vil kjøre over til sørsiden av Kreta, vil en kunne legge ruten opp slik at en kjører tvers igjennom Spili. Vi anbefaler et stopp, for å ta seg en liten spasertur rundt i den gamle delen av Spili, eller sette seg på torget med en kopp kaffe, for å se på den fine gamle drikkevanns plassen som er utsmykket med 19 løvehoder.
 

LANDSBYEN PLAKIAS OG PALMESTRANDEN I PREVELI
 


Preveli Beach and Lagoon with the unique Palm tree forest.

Dersom en ønsker å gjøre et besøk til Plakias på Kretas sørkyst er avstanden fra Rethymnon by til Plakias/Preveli ca 45 km. Kjøreturen med bil tar omtrent 45 min. Plakias er ennå en søvnig liten fiskelandsby, men som er i veldig ekspansjon. Nye utbygginger, for turistbruk, står i kø i og rundt Plakias. Dette er ett område som er utsett til turistsatsing, på Kretas sørkyst. Ved fornuftig planlegging tror vi at det vil være mulig å få til en god utnyttelse av området. Dette slik at denne satsingen vil bli et gode både for den lokale befolkning og turistene som skal benytte fasilitetene.
Når dere er i Plakias kan dere se over til øyen Gavdos, som er den sydligste øyen i Middelhavet. Dersom dere skulle ønske å besøke Gavdos, går det en ferje dit 2-3 ganger i uken. Fergen går ifra Hora Sfakia, som ligger ca. 4 mil fra Plakias.
Som sagt vil et besøk til stranden i Preveli anbefales på det varmeste. Dette er en fantastisk naturperle, med en vakker lagune omkranset av daddel palmer. Her kan en bade, sole seg eller leie vannsykler for og utforske lagunen. Det finns også en taverna der, slik at det er mulig å få inntatt en god lunsj. For å kunne besøke stranden er det to muligheter hvilket den ene er at du kan ta en båt dit i fra sentrum av Plakias, dette tar ca. 1 time. Den andre muligheten er at du kjøre bilen bort til området hvor stranden ligger, for så å gå ned dit via en noe broket klippevei. Denne turen er meget varm og noe anstrengende.


KLOSTRET I ARKADI

Dette er et stort og meget fint kloster, som ligger ca. 17 km. øst av Rethymnon by.
Klosteret er kjent for sin kamp mot okkupasjonen av Kreta som Tyrkerne gjorde i mange hundre år. Særlig viktig er en hendelse tilbake i 1866, hvor flere hundre Grekere brant inne i et kirkerom i klosteret. Dette gjorde de fordi de ikke ville overgi seg til Tyrkerne.

GROTTEN MELIDONI
Grotten ligger ca. 25 km øst for Rethymnon by. Den nærmeste større stedet er byen Perema, som ikke ligger mer enn 2 km. fra grotten. Melidoni grotten er meget kjent her på Kreta, fordi det etter sagnet var her som hjemmet til mytologi guden Talos var. Han var en gud som passet på Kreta, daglig fløy han over øya to ganger for å passe på at ingen ubudne gjester lurte seg inn på Kreta. Legenden avsluttes med at trollkvinnen Medea en dag klarte å dra ut tornen som beskyttet Talos, slik at han blødde i hjel.
Det har vært foretatt flere utgravinger i grotten og funnene kan sees på det arkeologiske museet i Rethymnon by.

KLOSTRET I PREVELI
Når du først er i Preveli området anbefaler vi deg også å besøke klosteret der. Dette er fortsatt et meget stort og mektig kloster her i Hellas. Dette klosteret spilte under annen verdens krig en viktig rolle som informasjons og knutepunkt for mange partisanere. Her kunne de komme å få stelt sine sår, få mat og ikke minst få kontakt med omverden. Besøk anbefales.

 

FESTIVALER I RETHYMNON BY
Med årene har Rethymnon by utviklet seg til å bli en ganske stor festival by, hvor vil nevne følgende festivaler:

Renessanse festivalen.

Dette er en tre ukers kulturfestival, med vekt på renessanse perioden. Festivalen blir hvert år besøkt av meget kjente kunstnere. Festivalen bruker både teater, kino og konserter som sitt medium for presentasjon av festival innholdet.

Rethymnon vin festival.
Dette er en festival hvor det kan drikkes og smakes på Kretiske viner. Flere kvelder i løpet av denne uken går dansen til ute i de små timer.

Karnevallet i Rethymnon.

Dette er det desidert største arrangementet i Rethymnon i løpet av et år. Opptoget er alltid på en søndag 6 uker føre Palmesøndagen i påsken.
På karneval søndagen er det et kjempestort opptog i Rethymnons hovedgate. Toget tar omtrent 4 timer å gjennomføre. En regner med at det er nærmere 100.000 besøkende på denne dagen i Rethymnon. Hele byen står på hode og det arrangeres forskjellige aktiviteter rundt i hele byen.

Klidonas festen.

Dette er en historisk minnedag I juni, som selvsagt Grekerne feirer . Det spesielle på denne dag er at de brenner blomsterkranser som ble laget på første mai.

Fiskefesten i Rethymnon.

Dette er et mindre arrangement som alle tavernaene ned i den Venisianske havnen står for. Du kan besøke havnen denne dag å spise og drikke så mye du vil helt gratis.Heraklion
området

HERAKLION BY

Heraklion by er hovedstaden på Kreta og er Hellas fjerde største by, med et innbygger tall på omtrent 220.000.
I Heraklion finns det en internasjonal flyplass, en stor havn både for ferge og stykkgods trafikk. Det finns også et stort universitet (Universitet of Crete), hvor det er mulig å studere fag innenfor de fleste fagkretser.
Inne i sentrum av byen finns det et stort utvalg av store og små butikker som det har blitt lett å kunne nå, da store deler av sentrum er blitt omgjort til kun gågater. Et besøk til Heraklion bør absolutt stå på de fleste besøkendes timeplan. Bruk en dag til å oppleve storbyens sjarm.

KNOSSOS
 

The prince of Lilies.
Dette er det mest kjente historiske stedet på Kreta. Knossos er et Minoisk palass, som har blitt funnet og gravd ut i løpet av det siste århundret. Palasset ligger ikke mer enn 5 km. fra sentrum av Heraklion, på veien mot byen Archanes.
Museet med alle de fantastiske gjenstandene som har blitt funnet i løpet av flere utgravinger på Knossos, finns på museet inne i Heraklion sentrum.
Det fantastiske palasset ligger på en ås som har fått navnet Kefala, hvor elven Kairatos tidligere rant. I nærheten av palasset lå også en skog med kjempetrær av arten Kefalonian Pine. Disse trærne ble brukt som reiseverk under byggingen av palasset. Selve Knossos består nå av: Palass Knossos, Det Minoiske hus, Det lille palass, Den konglige villa, Villa Dionysses og det sørlige konglige tempel/gravplass som ble kalt Karavan Serai.

 BEMBO FONTENEN

Denne fontenen var originalen bygd av Venetianere på 1500 tallet. Materialet som de brukte var et sammensurium av alskens byggematerialer, selv til å være på denne tiden. Det ble til og med brukt en gammel statue i byggingen av denne fontene. Ornamentene rundt fontene ble senere montert på av Tyrkerne. Fontenen er virkelig verdt å se der den troner midt i sentrum av Heraklion.

FORTET ROCCA AL MARE
Dette er et Venetiansk fort som ble bygd på 1500 tallet. Tyrkerne prøvde å erobre fortet, det tok hele 22 år med beleiring føre de vant denne kampen. Fortet ble da ombygd til fengsel for å huse de verste kretiske rebellene.
Utvendig ser fortet veldig imponerende med veggmosaikker av løven St. Mark og innvendig har det blitt restauret 26 rom.
 

LANDSBYEN ARCHANES
Archanes er en gammel landsby som ligger ca. 15 km. sør av Heraklion by. Inne i landsbyen er det blitt funnet et stort Minoisk palass, som mest sannsynlig ble bygd og ble eid av kongene av Knossos. Palasset i Archanes ble brukt som konge familien av Knossos sommer residens. Hele området rundt byen har mange minnesmerker fra den Minoiske tidsepoke.

LANDSBYEN ZAROS

Dett er en pittoresk fjell landsby med en liten innsjø, Votomos, og en flott skog som begge ligger like I sentrum av landsbyen. En spasertur fra innsjøen gjennom skogen er litt av en naturopplevelse. I Zaros er det en vannkilde som det tappes vann på flaske fra. Det er et av de beste drikkevannene i hele Hellas. Zaros ligger ca. 60 km. syd for Heraklion by, dersom en tar en tur dit passer det bra med å kombinere dette med et besøk til området ved Matala. Til Matala er det kun en kjøretur på 30 min. fra Zaros.

LANDSBYEN MATALA

The world infamous beach of “Matala”

Dette er en meget vakker landsby, fint beliggende helt nede ved havet på Kreta sørkyst. Området er blitt utviklet til å huse turister. Dette er gjort på en absolutt fornuftig måte. Vi vil absolutt anbefale en tur dit med en overnatting lagt inn i ditt program. Landsbyen ligger ca. 70 km. fra Heraklion by.

LANDSBYEN ANO VIANNOS
Denne landsbyen ligger ca. 80 km. sydøst av Heraklion by, nesten helt ned ved Kretas sørkyst og på sørhellingen til fjellet Dikti. I Ano Viannos er det et fint brukskunst museum og en kirke med fresker laget av Nikiforos Fokas. Området er meget vakkert beliggende og egner seg godt for en overnatting, for å kun ta små rusleturer.

 

BYEN HERSONISSOS
Dette er en by som har lagt de fleste forhold til rette for å kunne gå ut å ha det gøy på kvelden og natten. Det må sies at byen har også fin strand og gode hoteller så besøk den, du vil bli positivt overrasket. Hersonissos by ligger ca. 35 km. øst for Heraklion by.


Lasithi området

GAMBLEBYEN I IERAPETRA
Gamlebyen I Ierapetra er verdt et besøk, med sine trange gater på kryss og tvers. Byen ligger på Kretas sørkyst ca. 80 km. fra regionshovedstaden Sitia. Her er det fine badestrender helt inne i byen, så for solhungrige er dette den rette byen. Området er av de tørreste og varmeste på hele Kreta, hvilket sier ikke lite.

ØYEN MOCHLOS
 

The coastal plain and the island of Mochlos in Mirabello Bay.
Øya ligger ca. 35 km. fra Sitia by på Kretas nordkyst. Avstanden som skiller Kreta og Mochlos er kun et smalt sund. I dag er øyen ubebodd, men tilbake i Minoisk, Gresk/Romersk og Bysantinsk tid var den kjent for å huse noen av Hellas best smykkekunstnere. Det jobbet mest med gull og var viden kjent for å lage de beste signetringer. Det fantes også kunstnere som laget bruks gjenstander i stein, som bodde på Mochlos.             I dag er det kun en øy som brukes for mennesker som ønsker å slappe av, med å sole, bade og spise god fisk på en av de mange fisk tavernaer som finns der ute.DEN HISTORISK LANDSBYEN GOURNIA
Palasset I Gournia var bygd mellom årene 1550 og 1450 føre Kristi fødsel. Dette var en residens for de lokale krigsherrene. Noen utgravinger er gjort, men de er ennå ikke ferdigstilt.
Gournia ligger ca. 18 km. sydøst av Agios Nikolaos.

DEN HISTORISK LANDSBYEN LATO
Byen Lato var bygd av Dorerne I det syvende århundre fore Kristi fødsel. Lato ble etter hvert en av Kretas viktigste byer. Dersom du vil besøke stedet i dag så ligger det ca. 13 km. sydvest av Agios Nikolaos. Utsikten fra Lato tar nesten pusten ifra deg, hvor havet under står i fokus.

KIRKEN I PANAGIA KERA
Kirken er berømt for å ha noen av de fineste fresker, fra Bysantinsk tid, på Kreta. Kirken ligger ca. 14 km. fra Agios Nikolaos eller kun 2-3 km. fra landsbyen Lato.

LEPRAØYA SPINALOGA

Spinalonga var den siste lepra koloni i Europa

Øya Sinaloga er kjent som lepraøya. Det var her de Greske myndigheter sendte alle som hadde eller mistenktes å ha lepra. Her måtte de klare som best de kunne med liten eller ingen hjelp. Spinaloga ble nedlagt i 1953 som offisiell behandlingsplass for lepra syke.
I dag er den et museum hvor du kan ta båtturer til Spinaloga fra enten Agios Nikolaos eller Elunda. Turen bør absolutt tas.