Om Kreta
 

Hvor stor er Kreta?Kreta sett fra rommet. Med tillatelse fra NASA,WEB-Site.

 

Kreta`s totale areal er 8.336km2, hvilket tilsvarer 6.3 % av Hellas totale areal. Sammenlignet med Norge er Kreta på størrelse med Rogaland fylke.  Under ser dere et foto tatt fra en av NASA`s romferger.

Befolking og turisme på Kreta
Det er ca. 650.000 fastboende på Kreta, hvilket tilsvarer ca. 5 % av Hellas totale befolkning. I løpet av sommersesongen økes mengden med arbeidere vesentlig. Kreta er en populær øy og sesong arbeide på. Turiststrømmen til Kreta øker med omlag 5 % årlig og er nå kommet opp I ca. 2.5 millioner besøkende pr. år. Dette tilsvarer omtrent 22 % all alle turister som besøker Hellas. Turisme er den absolutte største næringen på Kreta og til sammen med jordbruket utgjør disse to næringer omtrent 70 % av hele Kretas omsetning.

Klima på Kreta.
Kreta er kjent for sitt klare og rene vann og sitt stabile og gode klima. Det er ca. 320 dager I året med solskinn. Vinterklimaet er også meget behagelig, så for de som måtte ønske det er Kreta et godt alternativ for en langtids ferie i perioden november til april.

Strendene på Kreta.
Kreta har omtrent 1.000 km.med kystlinje, hvorav en meget stor del er hvite sandstrender. Her kan en drive med mange forskjellige strandaktiviteter så som, bading, dykking og snorkling, surfing, hanggliding og mye mere. Mange av strendene på Kreta har blitt tildelt status med The Blue flag, for sin høye hygieniske standard.
Her på Kreta kan du finne strender med mange tusen mennesker og alt slags teknisk utstyr, eller du kan besøke strender som du nesten vil være alene på.

Kretas høyeste fjell

Mount Psiloritis / Pachnes
Det høyeste fjellet på Kreta er Psiloritis, 2456m, og ligger i regionen Rethymnon. I følge legenden så var dette fjellet fødsel plassen til guden Zevs. Derfor benevnes fjellet, av de lokale innbyggerne, for Gudens fjell.
 

De fire sesonger på Kreta.

Sommer til sjøs ved Kreta
Pga. Kretas lange og varme sommer, tror mange tilreisende at det kun finns en årstid her. Kreta har en vinter som normalt ikke er på mer enn to måneder, januar og februar. På denne tiden av året så er gjennomsnittlig dag temperatur på ca. 14 grader. Det meste av Kretas 900mm regn faller i denne vinterperioden. I høst og vår periodene, november, desember og mars og april, kan været være noe skiftende, men med mange varme dager.
 


 

Vinterlandskap

Slik er Kretisk vinter (Episkopi beach)

 
Når de siste turistene har forlatt Kreta, I midten av november, endres karakteren helt. Fra et stresset og oppjaget tempo til det mere rolige kretiske tempoet. Man får mye mer tid til sine venner, til å gå ut på store eller små barer. Nesten en hver kreter eier et lite småbruk i en eller annen landsby her på øya. Den første innhøsting en starter med er plukking av druene, som fremover skal brukes både til å lage vin av samt å brenne det greske brennevinet raki. I november/desember begynner innhøstingen av olivenene hvilket er en god attåt næring for mange kretere. Olivenoljen som produseres på Kreta blir regnet for å være en av de beste i hele verden, dette fordi at det nesten ikke brukes kjemikalier på trærne. Vinteren på Kreta er som regel veldig kort, normal varer den om lag to måneder, nemlig januar og februar. I disse to månedene faller også det meste av nedbøren, selv om det også kommer noe regn i mars og april. Detter kommer det normalt ikke en eneste dråpe regn føre langt ute i oktober. November og desember er normalt to varme og tørre måneder, med fin norsk sommer temperatur på dagene.
 


Flyruter
I løpet av sommer sesongen, fra april til november, kan du benytte deg av charter eller forskjellige lavpris flyselskaper. Prisen fra nord Europa til Kreta tur/retur, vil kunne koste mellom 1.000 og 3.000 norske kroner. Her er det om å gjøre å kunne benytte deg av all den informasjon og tilbud som ligger på Internett. På vintersesongen, fra november til april, må en benytte vanlige rutefly eller også kan en skaffe seg plass på lavpris fly. Dessverre er det slik at de fleste av flyselskapene går kun til Athen, slik at du må beregne en ekstra flybillett, fra Athen til Kreta. Disse billettene koster ca. 800 norske kroner tur/retur. Hele flybilletten fra nord Europa til Kreta tur/retur vil koste mellom 2.500 norske kroner og 5.000 kroner.

http://www.aegeanair.com
http://www.olympicairlines.com

Frejeruter
Det går daglige avganger fra Chania og Heraklion og til Pireus, havnebyen til Athen. Fra Rethymnon går det ferger tre ganger i uken.
Prisen varierer mye, med hvilken standard en ønsker å reise i. Fra luksus kabiner til å sove i et såkalt flysete.

http://www.minoan.gr
http://www.anek.gr
http://www.bluestarferries.gr