Rethymnon området

 
rDagens gamle by i Rethymnon er en fortsettelse av den historiske Rithymna. I perioden da Venetianerne hersket på Kreta, vokste Rethymnon by fram, fordi de ønsket en større havneby beliggende mellom Chania og Heraklion (Candia). Disse byene var de desidert største og viktigste handels byer på Kreta i Venetianer perioden.

Gamlebyen er sentrum i dagens Rethymnon som nå har omtrent 35.000 innbyggere. Gamlebyen er den best bevarte Venetianske by på Kreta. Den har fortsatt greid å bevare noe av sitt gamle aristokrate preg, med store pompøse inngangspartier til mange av husene. Rethymnon har også klart å bevare sin praktfulle lille venetianske havn, hvor det i dag er mange fiskerestauranter hvor smaklige måltider kan inntas i et maritimt miljø.

Gatene i gamlebyen er trange med mange kriker og kroker, de ble bygd slik som en del av en total forsvarsstrategi.
Omtrent i sentrum av gamlebyen ligger borgen Fortezza, som nok er den best bevarte venetianske forsvarsverk her på Kreta. Den ligger på en liten høyde å skuer ut over byen og havet, som en ekte vaktmann skal gjøre.

Av andre severdigheter i gamlebyen er Neratze Moskeen i dag (St. Katharine katolske kirke), den store port (Magali Porta), torvet Piazza Rimondi, den Venetianske Loggia (museum), museum ved Fortezza og den gamle eller nye by parken. Alt dette ligger innenfor 5 min. gangavstand.

Dersom en kun ønsker å kjenne gamlebyen på pulsen, anbefaler vi en rusletur rundt i den, med et og annet stopp på en av de mange koselige kafeer eller tavernaer.

FORTET I RETHYMNON BY, ” Fortezza”
The Venetian fortress “FORTEZZA” viewed from Rethymnon harbour.
Den Fortezza som nå kan sees er blitt bygd på 1600-tallet. Den er blitt bygd på same sted som den historiske festningen var bygd på. Begge disse byggverk er blitt bygd for å kunne beskytte Rethymnons befolkning for angrep fra sjørøvere. I dag blir fortet brukt til forskjellige kulturelle aktiviteter, som Rethymnon by er kjent for å arrangere. Det utføres ennå restaurerings arbeider inne på selve fortet. Rett ved den østre inngang til fortet ligger museet som inneholder mange flotte gjenstander og smykker, som har blitt funnet ved de forskjellige utgravinger som har vært utført. Utsikten fra fortet er helt fantastisk, og er verdt et besøk bare det. Om kveldene bader fortet i dus belysning, som skaper den ekte greske romantiske stemning.

DEN VENESIANSKE HAVN
Havnen ble bygd på 1300-tallet, og er et av de mest pittoreske områdene i Rethymnons gamleby. I dag brukes havnen til å servere god sjømat fra de mange tavernaer som ligger der. Vi vil anbefale deg en lunsj eller middagsbesøk der hvor en kan nyte havets gleder i et fint maritimt miljø, med god mat og sjølukt.

STRANDEN I RETHYMNON
Stranden begynner helt inne ved gamlebyen og strekker seg ca. 17 km. mot øst. Dette er den desidert lengste stranden på Kreta. Her kan det være opptil 50.000 mennesker på en dag, for å nyte det fine klimaet eller for å kunne foreta aktiviteter så som: soling, bading, snorkling, stå på vannski eller hanggliding. For det som ønsker det finns muligheter til å ta seg en fisketur eller en sightseeings tur med en av de lokale arrangører.
Om kvelden kan en besøke en av mange tavernaer, restauranter for et hyggelig måltid mat, for detter å avslutte kvelden med et bar eller nattklubb besøk. Her er noe for enhver smak. Kanskje en av de beste aktivitetene å foreta i Rethymnon er bare å kunne sitte ned, med et glass vin, å kun se på det yrende livet. Det er virkelig avslappende.

STRANDEN I EPISKOPI
Dette er den nest lengste stranden på Kreta, som strekker seg i en avstand på 12 km. fra Georgiopolous I vest til Episkopi I øst. Stranden ligger ca. 6km.vest for Rethymnon by, hvor det er bussforbindelse hver time. Ta bussen som går til Chania og gå av i Episkopi, turen tar ca. 10 min. Fordelen med stranden i Episkopi er at det ikke er så fullt av mennesker, som på stranden i Rethymnon. Vannet blir da både renere og klarere. Det fins også noen meget gode tavernaer som kun ligger 20 m. fra stranden, så et besøk anbefales.
Skulle du disponere en bil vil vi anbefale å besøke byene Episkopi eller Agyriopolous med de berømte vannfallene. Det tar kun 10 å kjøre til disse stedene.

LANDSBYEN SPILI
Denne landsbyen ligger midt inne på Kreta, ca. 30 km. sør av Rethymnon by. Området som Spili ligger i er et av de frodigste områdene, så her dyrkes de fineste frukter og grønnsaker.
Dersom en vil kjøre over til sørsiden av Kreta, vil en kunne legge ruten opp slik at en kjører tvers igjennom Spili. Vi anbefaler et stopp, for å ta seg en liten spasertur rundt i den gamle delen av Spili, eller sette seg på torget med en kopp kaffe, for å se på den fine gamle drikkevanns plassen som er utsmykket med 19 løvehoder.

LANDSBYEN PLAKIAS OG PALMESTRANDEN I PREVELI
Preveli Beach and Lagoon with the unique Palm tree forest. 

Dersom en ønsker å gjøre et besøk til Plakias på Kretas sørkyst er avstanden fra Rethymnon by til Plakias/Preveli ca 45 km. Kjøreturen med bil tar omtrent 45 min. Plakias er ennå en søvnig liten fiskelandsby, men som er i veldig ekspansjon. Nye utbygginger, for turistbruk, står i kø i og rundt Plakias. Dette er ett område som er utsett til turistsatsing, på Kretas sørkyst. Ved fornuftig planlegging tror vi at det vil være mulig å få til en god utnyttelse av området. Dette slik at denne satsingen vil bli et gode både for den lokale befolkning og turistene som skal benytte fasilitetene.
Når dere er i Plakias kan dere se over til øyen Gavdos, som er den sydligste øyen i Middelhavet. Dersom dere skulle ønske å besøke Gavdos, går det en ferje dit 2-3 ganger i uken. Fergen går ifra Hora Sfakia, som ligger ca. 4 mil fra Plakias.
Som sagt vil et besøk til stranden i Preveli anbefales på det varmeste. Dette er en fantastisk naturperle, med en vakker lagune omkranset av daddel palmer. Her kan en bade, sole seg eller leie vannsykler for og utforske lagunen. Det finns også en taverna der, slik at det er mulig å få inntatt en god lunsj. For å kunne besøke stranden er det to muligheter hvilket den ene er at du kan ta en båt dit i fra sentrum av Plakias, dette tar ca. 1 time. Den andre muligheten er at du kjøre bilen bort til området hvor stranden ligger, for så å gå ned dit via en noe broket klippevei. Denne turen er meget varm og noe anstrengende.

KLOSTRET I ARKADI
Dette er et stort og meget fint kloster, som ligger ca. 17 km. øst av Rethymnon by.
Klosteret er kjent for sin kamp mot okkupasjonen av Kreta som Tyrkerne gjorde i mange hundre år. Særlig viktig er en hendelse tilbake i 1866, hvor flere hundre Grekere brant inne i et kirkerom i klosteret. Dette gjorde de fordi de ikke ville overgi seg til Tyrkerne.

GROTTEN MELIDONI
Grotten ligger ca. 25 km øst for Rethymnon by. Den nærmeste større stedet er byen Perema, som ikke ligger mer enn 2 km. fra grotten. Melidoni grotten er meget kjent her på Kreta, fordi det etter sagnet var her som hjemmet til mytologi guden Talos var. Han var en gud som passet på Kreta, daglig fløy han over øya to ganger for å passe på at ingen ubudne gjester lurte seg inn på Kreta. Legenden avsluttes med at trollkvinnen Medea en dag klarte å dra ut tornen som beskyttet Talos, slik at han blødde i hjel.
Det har vært foretatt flere utgravinger i grotten og funnene kan sees på det arkeologiske museet i Rethymnon by.

KLOSTRET I PREVELI
Når du først er i Preveli området anbefaler vi deg også å besøke klosteret der. Dette er fortsatt et meget stort og mektig kloster her i Hellas. Dette klosteret spilte under annen verdens krig en viktig rolle som informasjons og knutepunkt for mange partisanere. Her kunne de komme å få stelt sine sår, få mat og ikke minst få kontakt med omverden. Besøk anbefales.

FESTIVALER I RETHYMNON BY
Med årene har Rethymnon by utviklet seg til å bli en ganske stor festival by, hvor vil nevne følgende festivaler:

 • Renessanse festivalen.
  Dette er en tre ukers kulturfestival, med vekt på renessanse perioden. Festivalen blir hvert år besøkt av meget kjente kunstnere. Festivalen bruker både teater, kino og konserter som sitt medium for presentasjon av festival innholdet.
 • Rethymnon vinfestival.
  Dette er en festival hvor det kan drikkes og smakes på Kretiske viner. Flere kvelder i løpet av denne uken går dansen til ute i de små timer.
 • Karnevallet i Rethymnon.
  Dette er det desidert største arrangementet i Rethymnon i løpet av et år. Opptoget er alltid på en søndag 6 uker føre Palmesøndagen i påsken.
  På karneval søndagen er det et kjempestort opptog i Rethymnons hovedgate. Toget tar omtrent 4 timer å gjennomføre. En regner med at det er nærmere 100.000 besøkende på denne dagen i Rethymnon. Hele byen står på hode og det arrangeres forskjellige aktiviteter rundt i hele byen.
 • Klidonas festen.
  Dette er en historisk minnedag I juni, som selvsagt Grekerne feirer . Det spesielle på denne dag er at de brenner blomsterkranser som ble laget på første mai.
 • Fiskefesten i Rethymnon.
  Dette er et mindre arrangement som alle tavernaene ned i den Venisianske havnen står for. Du kan besøke havnen denne dag å spise og drikke så mye du vil helt gratis.